Er is geen verandering 
van duisternis naar licht
van stilstand naar beweging, zonder emotie.
” 

Carl Jung

Retec

Wat is Retec?

Retec staat voor Relatie en emotie therapie en coaching. Het is een revolutionaire methode die ontwikkeld is door topcoach en auteur Wassili Zafiris. Retec is een methodiek die je stelt in staat om problematische relaties te verbeteren op basis van gevoelens en emoties. Emoties spelen een grote rol onze contacten met anderen en in ons functioneren in het algemeen. Hoe rationeel of weloverwogen we ook denken te zijn, het zijn uiteindelijk vaak onze gevoelens en emoties die bepalen hoe we reageren en welke keuzes we maken. Zelfs wanneer je jezelf als uitgesproken denker of doener ervaart, bepalen je (onbewuste) gevoelens in hoge mate wat je denkt en doet.

In relaties met anderen spelen gevoelens en emoties een hoofdrol. Je kunt je door de ander gezien, begrepen, gewaardeerd of geliefd voelen. Of je kunt het gevoel hebben dat je genegeerd, onderschat, gemanipuleerd of buitengesloten wordt. Je kunt je met je partner verbonden voelen of het gevoel hebben dat je uit elkaar gegroeid bent.  Gevoelens als angst, schuld, schaamte, jaloezie en wrok kunnen intieme relaties, vriendschappen  en familiebanden verstoren of zelfs ruïneren.

Retec geeft je toegang tot en grip op de gevoelsbasis van diverse mentale, emotionele en sociale problemen.

Waar is het op gebaseerd?

Retec is gebaseerd op het baanbrekende onderzoek van psycholoog en hoogleraar neurowetenschappen Lisa Feldman Barrett. Zij heeft aangetoond dat onze emoties op een heel andere manier ontstaan dan wetenschappers tot nu toe hebben aangenomen, namelijk door (onbewuste) voorspellingen. Ons brein blijkt voortdurend bezig te zijn met voorspellen wat in de komende seconden, minuten, uren, et cetera zal of kan gebeuren. Feldman laat zien dat onze voorspellingen (en dus onze emoties) niet alleen afhangen onze rationele inschatting, maar sterk worden beïnvloed door onze ervaringen in het verleden én door onze momentane fysieke toestand.

Ook toonde zij aan dat emoties geen universele, aangeboren eigenschappen zijn, maar sociale constructies. Als kind leer je welke emoties in jouw cultuur, groep of familie normaal zijn en hoe je ze uitdrukt en bij anderen herkent. Als volwassene verloopt je emotionele regulatie onbewust en automatisch en lijkt het alsof emoties je ‘overkomen’. In werkelijkheid creëer je ze in elke situatie opnieuw, op grond van jouw ervaringen, voorspellingen en fysieke gesteldheid. 

Was is het verschil met andere methoden?

De meeste coachings- en therapiemethoden zijn gebaseerd op het idee dat ons brein vooral reageert op de buitenwereld.  Het ABC- model in cognitieve therapie, bijvoorbeeld, gaat uit van de reactieketen: externe trigger – gedachte – gevoel/gedrag. De gedachte is hierbij de sleutel tot verandering. In andere methoden ligt de sleutel in verwerking van nare ervaringen (regressie en EMDR) of verandering van gedrag (gedragstherapie). 

Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat ons brein niet zozeer reageert, maar vooral voorspelt.  Onbewust voorspel je in elke situatie wat er op je af komt, op basis van je huidige fysieke toestand en je ervaringen in het verleden. In Retec ga je ervan uit dat je gevoelens en gedrag vooral het resultaat zijn van je voorspellingen.  Je fysieke sensatie en je onbewuste voorspellingen zijn de sleutel tot verandering.

Hoe werkt het?

Met Retec ontdek je in korte tijd hoe je onbewust je gevoelens en emoties creëert en welke uitwerking ze hebben. Welke gevoelens houden jouw probleem, klacht of symptoom in stand? Welke emoties laat jij toe en welke juist niet? Hoe goed ken de signalen van je lichaam en hoe reageer je erop? Hoe verloopt jouw stemming gedurende de dag en hoe worden die door anderen beïnvloed? Welke gevoelens zou je meer willen toelaten en welke wil je juist loslaten? Welke contacten met anderen zou je willen herstellen, versterken of juist loslaten? Retec helpt je om jouw problemen definitief op te lossen door verandering van gevoelens, emoties en relaties.