“EMDR therapie is de powertherapie tegen angst.”

Gerelateerde informatie

 

Gerelateerde links:

EMDR therapie

Om traumatische ervaringen echt te verwerken

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een korte en krachtige vorm van psychotherapie voor het verwerken van vervelende of traumatische ervaringen. Met EMDR therapie worden de hersenen gestimuleerd door middel van oogbewegingen of ritmische geluiden. Hierdoor vindt (trauma)verwerking plaats. Het is een vrij nieuwe therapie die voor het eerst in 1989 werd beschreven door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Sinds die tijd is de methode verder ontwikkeld tot een volwaardige therapie. Inmiddels is de effectiviteit wetenschappelijk bewezen en wordt EMDR op uitgebreide schaal toegepast.

Voor wie is EMDR therapie geschikt?

EMDR therapie is geschikt voor mensen die vervelende, schokkende of traumatische ervaringen hebben gehad en daar nog steeds de gevolgen van ondervinden. Hierbij kan het gaan om een eenmalige ervaring zoals een ongeval, verkrachting, geweldsmisdrijf, medische ingreep of verlies, maar ook om langdurige blootstelling aan bijvoorbeeld pesten, misbruik, geweld of oorlog.
Gevolgen van zulke ervaringen zijn bijvoorbeeld schrikreacties, angststoornissen, nachtmerries, hyperventilatie, fobieën, paniekaanvallen, Posttraumatische Stressstoornis (PTSS), verslaving, maar ook gevoelens van somberheid, schuld, schaamte of verdriet. EMDR is ook geschikt voor mensen die geen concrete traumatische ervaringen hebben meegemaakt, maar als kind verwaarloosd, overbeschermd of bekritiseerd werden en hierdoor sociale of emotionele problemen ervaren. EMDR kan je helpen je verleden voorgoed te verwerken en los te laten. Het is vaak een uitkomst als je bij andere therapieën weinig baat hebt gehad of er simpelweg genoeg van hebt nog langer over je probleem te praten.

Zo werkt EMDR therapie

Tijdens een EMDR therapie sessie denk je, onder begeleiding van de therapeut, bewust aan onverwerkte of storende ervaringen. Tegelijkertijd volg je met je ogen de heen en weer bewegende hand van de therapeut, of luister je naar ritmische klikjes via een koptelefoon. Hierdoor wordt een verwerkingsproces in de hersenen gestimuleerd. Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt tijdens de REM slaap, alleen gebeurt dit nu in volledig waakbewustzijn. Tijdens de EMDR sessie wordt alles wat met de nare ervaringen samenhangt verwerkt, zonder dat daarbij veel gepraat wordt. Hierdoor krijgt de ervaring een nieuwe plek en verdwijnen de vervelende gevolgen ervan.

Wat is het resultaat van EMDR?

EMDR is een zeer effectieve therapievorm. Al na enkele sessies merk je resultaten zoals:

“De grootste crisis is ook de grootste kans”

René Diekstra

Kortom, EMDR geeft je de kans op een nieuwe, betere toekomst.