Fobie behandeling

Om je fobie snel te overwinnen

Een fobie is een angst voor een bepaald voorwerp, dier of situatie. Bekende voorbeelden zijn claustrofobie (kleine ruimtes) en arachnofobie (spinnen). De angst die je ervaart staat niet in verhouding tot het werkelijke gevaar. Vaak probeer je deze dingen of situaties zoveel mogelijk te vermijden.

Fobieën kunnen ontstaan voor allerlei dingen zoals:

  • Dieren: spinnen, slangen, honden, muizen, kippen etc.
  • Situaties: hoogten, kleine ruimtes (claustrofobie), liften, tunnels, bruggen etc.
  • Natuurverschijnselen: onweer, storm, water, duisternis
  • Medische zaken: bloed, verwonding, injecties

Fobieën zijn oplosbaar. En sneller dan je denkt.

Als je met de gevreesde situatie in aanraking komt is de angst vaak intens. Je gaat trillen, zweten, valt flauw of krijgt een paniekaanval. Soms is het zien van een plaatje van het gevreesde object al genoeg. Je gaat situaties vermijden, wat op korte termijn helpt, maar op lange termijn de angst versterkt.

Deze specifieke fobieën kunnen al vroeg in je kindertijd ontstaan maar ook op latere leeftijd. Sommige mensen hebben meerdere fobieën.

Naast specifieke fobieën bestaan er twee vormen van algemene fobieën: sociale fobie en agorafobie.

Fobie behandeling

Fobieën zijn heel goed te behandelen. Bij fobie behandeling zijn vaak 1 of 2 sessies al voldoende om de angst te verminderen en anders te reageren op de gevreesde situatie. Mindspring gebruikt hiervoor moderne en effectieve therapiemethoden als HypnotherapieEMDR en NLP.