Behandeling sociale fobie

Om weer onder de mensen te gaan

Een sociale fobie is angst voor situaties waarin je met mensen moet omgaan. Je bent bang beoordeeld te worden, te falen of voor gek te staan. Je weet misschien dat je angst onrealistisch is maar dat helpt niet. Lichamelijke reacties zijn bijvoorbeeld trillen, blozen of zweten. Een sociale fobie uit zich dan ook vaak in de vorm van trilangst, bloosangst of zweetangst. In het ergste geval ontstaat hyperventilatie of een paniekaanval. Een sociale fobie kan worden getriggerd in allerlei situaties, bijvoorbeeld wanneer je:

  • volle ruimtes binnengaat, zoals een winkel, wachtkamer of feestzaal
  • iets bestelt in een café of restaurant (trilangst)
  • aan nieuwe mensen wordt voorgesteld
  • moet spreken in het openbaar
  • moet praten met leidinggevenden of autoriteiten
  • samen gaat eten met anderen
  • beoordeeld wordt, bijvoorbeeld in een sollicitatie- of functioneringsgesprek

De angst treedt vaak al op als je alleen al aan deze situaties denkt. Je probeert ze zo veel mogelijk te vermijden en als dat niet kan, gedraag je je zo  onopvallend mogelijk. Veel mensen proberen hun angst ook met alcohol, drugs of tabletten te bedwingen. Een sociale fobie kan je loopbaan flink in de weg zitten. Je vermijdt misschien sollicitaties, cursussen, vergaderingen; alles waarbij mensen betrokken zijn. In je privéleven kan het lastig zijn een partner te vinden of een vriendkring op te bouwen. Kortom, reden genoeg om er iets aan te doen.

Behandeling

Een sociale fobie is goed te behandelen. Belangrijk hierbij is dat je negatieve ervaringen uit het verleden los kunt laten en anders over jezelf en andere mensen leert denken. Mindspring gebruikt hiervoor moderne en effectieve therapiemethoden zoals Hypnotherapie, Sociaal Panorama, EMDR en NLP.