Gerelateerde informatie

Relevante links:

Wat is Ericksoniaanse hypnotherapie

Ericksoniaanse hypnotherapie berust op het werk van de Amerikaanse psychiater en hypnotherapeut Milton Erickson. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne hypnotherapie en een van de succesvolste therapeuten van de 20ste eeuw. De door Erickson ontwikkelde stijl van hypnotherapie verschilt wezenlijk van directe hypnose en van diverse andere vormen van psychotherapie. 

Ericksoniaanse hypnotherapie berust op het principe van observatie en utilisatie. Door het observeren en bevestigen van subtiele non-verbale signalen wordt een rechtstreekse communicatie met het onbewuste tot stand gebracht. Het onbewuste wordt beschouwd als een reservoir van hulpbronnen, mogelijkheden en oplossingen. Met behulp van indirecte suggesties, metaforen en artistieke vaagheid wordt het bewuste denken afgeleid en word het onbewuste gestimuleerd tot verwerking, genezing en groei. 

Natuurlijke reacties en alledaagse ervaringen van de cliënt worden gebruikt (geütiliseerd) om trance op te wekken en om het therapeutische proces te bevorderen. Het bewuste en onbewuste komen meer in balans en steunen elkaar op weg naar het gewenste resultaat.

Wat is het verschil met klassieke hypnose?

In de klassieke (directe) hypnotherapie wordt je in trance gebracht met bepaalde vaste rituelen zoals het staren naar een object. De hypnotherapeut gebruikt dan directe suggesties om je onbewuste geest te sturen. Dit werkt bij mensen die van nature gemakkelijk instructies van anderen opvolgen. Bij veel mensen werkt het niet of maar tijdelijk omdat ze weerstand hebben tegen directe opdrachten, zelfs als ze in trance zijn. 

In de Ericksoniaanse hypnotherapie, ook wel conversationele hypnotherapie genoemd, wordt je op een natuurlijke manier in hypnose gebracht. Op een manier die past bij jouw ervaring, denkwijze en persoonlijkheid. Eenmaal in trance worden open en indirecte suggesties gegeven die je onbewuste stimuleren aan de slag te gaan. De oplossing komt geheel van binnenuit en is daardoor passend en blijvend.

Wat is het verschil met integratieve hypnotherapie?

Veel hypnotherapeuten in Nederland werken als integratief of eclectisch hypnotherapeut. Dit betekent dat met trance wordt gewerkt en dat daarin allerlei technieken worden gebruikt zoals visualisatie, NLP, regressie, EMDR, EFT en focussing. Meestal wordt daarbij via de bewuste geest gecommuniceerd met de onbewuste geest. Dit werkt goed wanneer de bewust geest niet te veel controle uitoefent. Wanneer dat wel het geval is, is het beter om met Ericksoniaanse hypnotherapie te werken omdat daarbij het bewuste wordt omzeild en rechtstreeks met het onbewuste wordt gewerkt.

Training in Ericksoniaanse hypnotherapie

Mindspring verzorgt twee-daagse trainingen Ericksoniaanse hypnotherapie voor iedereen die met mensen werkt, bijvoorbeeld therapeuten, coaches, psychologen en docenten. Klik hier voor meer informatie.