Workshop Ericksoniaanse Hypnotherapie I

Het vakgebied

De Amerikaanse psychiater Milton Erickson wordt wel beschouwd als de grondlegger van de moderne hypnotherapie en als een van de succesvolste therapeuten van de vorige eeuw. Ericksoniaanse hypnotherapie verschilt wezenlijk van klassieke hypnose en van andere therapievormen. Door het waarnemen en gebruiken van subtiele non-verbale signalen wordt een rechtstreekse communicatie met het onbewuste tot stand gebracht. Met behulp van indirecte suggestie en artistieke vaagheid wordt het bewuste denken afgeleid en worden onbewuste verwerking en groei gestimuleerd. De methode wordt dan ook wel indirecte of conversationele hypnose genoemd. Alles wat de cliënt denkt, doet, voelt of gelooft wordt volledig geaccepteerd en gebruikt (geütiliseerd) om trance op te wekken of om therapeutische stappen te zetten. Het bewuste en onbewuste komen op één lijn, in de richting van het doel van de cliënt.

De toepassing

Het uitgebreide en complexe werk van Erickson is door de Amerikaanse hypnotherapeut Ernest Rossi samengebracht in de Helpende Handen (Mirroring Hands) techniek, die de kern van Erickson’s werk omsluit en die algemeen toepasbaar is. Ericksoniaanse hypnotherapie is een vak op zich, maar het is ook een mooie uitbreiding voor andere vormen van therapie, coaching of counseling. Het kan naadloos worden gecombineerd met methoden als EMDR, CGT, NLP, Schematherapie, Haptotherapie, Gestalttherapie, regressie en diverse andere werkwijzen.

De workshop

Deze workshop maakt u in 2 dagen vertrouwd met een aantal belangrijke principes en technieken van de Ericksoniaanse hypnotherapie. Deze worden kort theoretisch verkend en dan eigen gemaakt in diverse speelse oefeningen. Alle geleerde facetten komen samen in de Helpende Handen techniek van Rossi die wordt gedemonstreerd en met elkaar wordt geoefend.

Dag 1

 • Inleiding in de Ericksoniaanse Hypnotherapie.
 • De aard en de rol van het onbewuste.
 • Het principe van observatie – utilisatie.
 • Het waarnemen en utiliseren van nonverbale signalen.
 • Indirecte taalpatronen, indirecte suggesties.
 • Analoog markeren van ingebedde suggesties.

Dag 2

 • Trance-inductie: fixatie/fascinatie inductie Ericksoniaanse stijl.
 • Tranceverschijnselen: beelden, ideomotoriek, autonome processen, amnesie etc.
 • Communiceren met het bewuste/onbewuste (multi-level communication).
 • Het toepassen van vooronderstellingen en implicaties.
 • Posthypnotische suggesties en samenwerking tussen bewuste en onbewuste.
 • Demonstratie en oefenen van de Helpende Handen techniek.

Resultaat

Na het volgen van deze workshop kunt u:

 • Cliënten op een indirecte manier in trance brengen en hun non-verbale signalen waarnemen en gebruiken.
 • Indirecte taalpatronen en implicaties gebruiken om trance te induceren en veranderingsprocessen op gang te brengen.
 • De Helpende Handen technique uitvoeren en toepassen bij diverse symptomen en problemen.
 • Ericksoniaanse taalpatronen toepassen in uw vertrouwde methoden en technieken.
 • Uw eigen onbewuste signalen beter herkennen, gebruiken en waarderen.

Praktische informatie

Data:  17 & 18 januari 2020

Locatie: Vergader- en congrescentrum de Schakel, Oranjelaan 10, 3862 CX, Nijkerk

Tijden: 10.00-17.00 uur
Prijs: € 350,- inclusief lunch
Trainer: Jos van Boxtel
Erkenning: NBvH: 12 PE-punten
Taal: Nederlands

Over de trainer

Sinds 2004 werk ik als hypnotherapeut in eigen praktijk en als trainer NLP, Hypnotherapie en Integratieve Psychotherapie bij diverse instituten. Naast mijn algemene hypnotherapieopleiding volgde ik trainingen in Ericksoniaanse hypnose bij het MEG in Frankfurt en de BHRTS in Londen. Ik verdiepte me in het werk van Milton Erickson en zijn volgers van het eerste uur Ernest Rossi, Jeffrey Zeig, Richard Hill en Stephen Brooks. Met de laatste werk ik samen, als trainer in zijn instituut en als co-auteur van enkele boeken die in 2019 gepubliceerd zullen worden. De Ericksoniaanse principes en technieken pas ik dagelijks toe in mijn eigen praktijk en  ik geef ze met veel plezier door in cursussen en trainingen.

Ervaringen van anderen

Jos is een fantastische leraar. Helder, duidelijk en met veel humor. Meebewegend met de groep.

Onlangs 2 dagen Ericksoniaanse hypnotherapie gevolgd bij Jos. Ik heb een eigen praktijk in lichaamstherapie en EMDR. Deze hypnotherapie is erg mooi aansluitend bij hetgeen wat ik al doe. Het geeft mij mijn gewenste verdieping. Toepasbaar trouwens bij al mijn therapieën (!) Het brengt mijn cliënten nog meer naar hun onbewuste geest wat een enorme ruimte, verlichting en verrijking geeft. En wat zo fijn is dat ik het echt direct kon toepassen, zelfs al na de info avond. Tijdens de workshop hebben we al direct veel geoefend met elkaar en daarbij de nodige en nuttige feedback gekregen. Afgelopen week een cliënt in trance/hypnose gebracht. Echt ongelofelijk mooi wat er gebeurde. Met de Helpende Handen techniek van Rossi.

Henriëtte Wissenberg
Cranio Sacraal & Visceraal Therapeute

Deze technieken zijn een verrijking voor mijn repertoire als therapeut.

Natuurlijk had ik in mijn opleiding tot hypnotherapeut wel kennis gemaakt met het werk van Erickson, maar dit was ook weer niet heel uitgebreid behandeld en ik moet bekennen dat veel ervan toch aardig was weggezakt. Het was dan ook heel goed om onder Jos’ inspirerende leiding hernieuwd kennis te maken met het Ericksoniaanse werk.

Karen Kramer 
Hypnotherapeut

Jos zijn humor, kennis, zijn manier van werken en de demo’s maken het fascinerend om zijn lessen te volgen.

Jos vind ik echt een meester in het direct communiceren met het onbewuste. Jos biedt het in deze Ericksoniaanse hypnotherapie workshop overzichtelijk en boeiend aan en op een manier dat je er snel mee aan de slag wilt en kunt gaan. Het principe van observeren en utiliseren maakt hij bijvoorbeeld heel goed duidelijk door het na de uitleg meteen toe te passen in het contact met de deelnemers. Het is bijzonder te leren hoe je een heel onrustig iemand op een natuurlijke manier in trance kan brengen door juist het onrustige gevoel er helemaal te laten zijn en zelfs nog wat groter te laten worden. Ik heb leren werken met de diverse verbale en non-verbale signalen die zich bij mijzelf en bij de cliënt voordoen. Door deze direct te gebruiken voelt degene waarmee je werkt zich zowel op bewust als op onbewust niveau helemaal gezien en zo is er nauwelijks weerstand tegen het laten slagen van veranderingsprocessen. In deze workshop heb ik beter geleerd met weinig woorden heel afgestemd en direct te werken met het onbewuste.  Datgene wat ik geleerd heb kan ik mooi combineren en afstemmen met datgene wat ikzelf al allemaal in huis heb. Deze workshop is dus een prachtige aanvulling en als je erna nog meer wilt weten is de vervolgcursus ook een echte aanrader.

Linda Kampstra
Integratief psychotherapeut

Hypnotherapie is nu al voor mij een extreem krachtige tool gebleken om mensen te helpen hun onbewuste energieën en krachten aan te wenden.

De training heeft mij geholpen om op een meer indirecte wijze mensen in hun kracht te brengen en nu al kort na de afsluiting van deze eerste workshop merk ik in de praktijk bij mijn cliënten tijdens het inzetten van de ‘miltontaal’ een enorme dynamiek en energie op. Ik merk dat mijn interventiemogelijkheden zijn toegenomen, nu ik hen kan helpen deze krachten beschikbaar te krijgen. Het spoort me ertoe aan meer van deze vorm van therapie te leren en me in deze richting verder te willen ontwikkelen. Bovendien is Jos een heel kundige docent en hebben we veel plezier gehad tijdens de cursusdagen.

Pascal de Wijngaert
Psycholoog/therapeut

Na een zoektocht naar een heldere en handzame cursus over hypnotherapie ben ik bij deze training beland en ik heb het idee, dat het wel tot de top van Nederland behoort.

Een erg ervaren docent die een gebalanceerde training geeft, waarbij je zowel als therapeut voldoende met de technieken kunt oefenen, als ook als deelnemer merkt, wat de techniek cliënten kan opleveren. Ik zou het anderen die als psycholoog werken zeker aanbevelen, mochten zij naar kennis over hypnotherapie op zoek zijn.

E. Brinkman
GZ psycholoog NIP

Ik heb geleerd mensen in trance te brengen en directe en indirecte suggesties te doen.

Ik was al een tijdje geïnteresseerd in hypnose, maar kende er eerlijk gezegd nog niks van. Ik werk als integratieve psychotherapeut dus heb natuurlijk wel enige voorkennis van therapie en ook van focusing. Jos legde eerst een aantal basisprincipes uit en liet ons al redelijk snel zelf aan de slag gaan. Er was voldoende variatie tussen theorie en praktijk. Op het einde van de eerste dag, vreesde ik wel dat ik de dag erna nog niet veel zou kunnen. Gelukkig bleek dat niet waar. Ik heb geleerd mensen in trance te brengen en directe en indirecte suggesties te doen. Drie dagen na de cursus heb ik mijn eerste cliënt gehypnotiseerd en met succes! Ze begon op het einde van de sessie zelf haar probleem op te lossen. Ik ga zeker de volgende workshops van Jos volgen. Je kan hem omschrijven als rustig, zelfzeker en bekwaam. Ik vond het absoluut de moeite!

Kathleen Verwaest

Integratief psychotherapeut

Fijn hierin is dat de theorie direct toegepast wordt in de praktijk door het vele oefenen. Op deze wijze blijft het bij mij het beste hangen.

Ik heb het een hele fijne training gevonden, een goede opbouw met een duidelijke lijn naar het doel wat je voor ogen hebt. Fijn hierin is dat de theorie direct toegepast wordt in de praktijk door het vele oefenen. Op deze wijze blijft het bij mij het beste hangen. Je uitleg is duidelijk, ook met de praktijkvoorbeelden die je inbrengt. En je humor, daar heb ik van genoten, het inzetten van die humor maakt het niet zo zwaar. Als je gaat vertellen dan roept het bij mij “Oh ja” reacties op, niet bewust zijnde dat ik het op een aantal fronten al doe zonder dat ik het me besef. Het heeft me alert gemaakt. En zo goed te integreren bij de andere methodieken die ik gebruik in mijn praktijk, een prachtige aanvulling. Ben zeker van plan om nog meer trainingen bij je te volgen.

Elles Marbus

Psychodynamisch therapeut

Zeer duidelijke gestructureerde lessen. Mooi evenwicht tussen theorie en praktijk.

Zeer duidelijke gestructureerde lessen. Mooi evenwicht tussen theorie en praktijk. Fijne leraar die tijd en ruimte maakt voor persoonlijk advies en vragen van cursisten. Materie gebracht vanuit kennis en passie. Mooie ervaring en kennismaking!

Tom Feremans

Therapeut/Coach

Vol passie wordt de workshop gegeven een aanrader!

Als hypnotherapeut was ik op zoek naar verdieping in hypnotisch taalgebruik. De workshop Ericksoniaanse hypnotherapie sloot hier perfect op aan. Vol passie wordt de workshop gegeven een aanrader!

Aireen Nauta
Psychosociaal hypnotherapeut

Tot nu toe de meest inspirerende bijscholing die ik heb gedaan!

Jos heeft veel kennis van zaken en kan de lesstof op een rustige en duidelijke manier overbrengen. De opbouw in de workshop is goed doordacht en overzichtelijk. Doordat de afwisseling van theorie en praktijk spreek je na één weekend al een aardig mondje Miltoniaans, oftewel, je kan de conversationele hypnose gelijk toepassen in de praktijk! Een enorme verrijking….

Rosalie van de Donk

Hypnotherapeut

Zoveel ervaring, passie, authenticiteit en eenvoud in één mens, bijzonder mooi om zien.

Zoveel ervaring, passie, authenticiteit en eenvoud in één mens, bijzonder mooi om zien. En inspirerend!

Stijn Leijssen

Muziek- en gesprekstherapeut

Ik heb de workshop als erg prettig en leerzaam ervaren, door de enthousiaste en kundige docent.

Ik heb veel geleerd, met name van de kracht van je taalgebruik en hoe je suggestie daarbij kunt gebruiken om cliënten te helpen. Ik kan het aanbevelen, omdat je zelfs als je niet geheel hypnotherapie gaat toepassen, je elementen zeker kan gebruiken in de praktijk als psycholoog.

Peter Kerkhofs

GZ-psycholoog

Jos geeft de workshop met bezieling, humor en veel vakkennis.

Deze workshop heeft me echt geïnspireerd om op een meer effectieve trance inducerende manier te communiceren met cliënten. Ik heb er echt van genoten. Veel dank!

Desirée van den Berg

Hypnotherapeut

Als iemand je de kneepjes van het vak kan bijbrengen, is het Jos van Boxtel wel!

Met veel enthousiasme de workshop Ericksoniaanse Hypnotherapie gevolgd. Ik dacht een opfriscursus te gaan doen, maar het bleek meer dan opfrissen te zijn. Een weekend ondergedompeld in vage taal en indirecte suggesties, heerlijk! Met heldere uitleg, heel veel oefenen en steeds weer fijne feedback. De volgende workshops ga ik dan ook zeker volgen.

Barbara Meijer

Hypnotherapeut

Een fijne en leerzame workshop.

Een fijne en leerzame workshop, waarbij ik me veilig voelde om te delen dat ik even niet zo goed in min vel zat en ruimte voelde omdat er te laten zijn. Daardoor heb ik goed mee kunnen doen in de workshop.

Annemarie de Leeuw

Hypnotherapeut

Zeer interessante en leerzame workshop.

Een aanrader om via deze werkwijze kennis te verkrijgen om cliënten te begeleiden in hun helend proces via het onbewuste.

Petra Jacobs

Ambulant begeleider GGZ

Artikel over de workshop

Download het artikel Workshop Ericksoniaanse Hypnotherapie uit het vakblad “De Metafoor”.